Kwas askorbinowy ma właściwości wzmacniające i regulujące pracę układu odpornościowego. Jednak to nie jedyne jego zastosowanie. Witamina C uznawana jest również za pomocną w walce z nowotworami, bólami stawów i chronicznym zmęczeniem. Pokonuje ból nowotworowy, przywraca energię, zapobiega występowaniu przeziębienia i grypy. Bierze czynny udział przy pokonywaniu infekcji wirusowych. W przypadku przeziębień wykazuje zwiększone działanie przy regularnym jej spożywaniu. Jednorazowa suplementacja doustna w razie choroby niewiele nam pomoże. Mimo tego ciągle nie doceniamy jej w miesiącach letnich, by największą popularnością cieszyła się na jesień – w sezonie szalejących infekcji.
Witamina ta jest nietrwała. Rozkłada się pod wpływem wielu czynników – powietrza, światła czy wysokiej temperatury. Ponieważ nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy C, musimy dostarczać ją do wnętrza ciała za pośrednictwem spożywanych potraw i napojów. Jeśli to nie wystarcza – konieczna jest suplementacja. Warto również pamiętać, że w procesie obróbki produktów spożywczych niejednokrotnie sami pozbawiamy ich i siebie witaminy C. Przyczyniamy się do tego, gotując żywność, smażąc, marynując, a nawet krojąc warzywa i owoce. Jej zatrzymaniu w produktach sprzyja natomiast mrożenie.
Dieta bogata w witaminę C powinna zawierać dużą ilość warzyw i owoców. Jej bogatym źródłem są bowiem owoce cytrusowe, truskawki, porzeczki, papryka, zielone warzywa oraz wszelkiego rodzaju kiszonki. W formie doustnej nie jesteśmy jednak w stanie dostarczyć do organizmu takiego stężenia witaminy, by, przykładowo, stała się ona pomocna w walce z nowotworem. Dlatego też coraz częściej decydujemy się na suplementację dożylną.
Kiedy i jak suplementować?
Ze względu na swoje zróżnicowane działanie, witamina C ma szerokie zastosowanie. Kroplówki witaminowe z witaminą C poprawiają nasz ogólny stan zdrowia, podnoszą odporność, wspomagają procesy regeneracyjne, poprawiają nastrój i zwalczają stany depresyjne. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w procesie przyswajania żelaza, działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu uznawany jest za środek przeciwnowotworowy. Wspomaga wszystkie układy i narządy naszego ciała: obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i stężenie glukozy, regeneruje tkanki układu ruchu – kości i mięśnie. Witamina ma również zbawienny wpływ na naszą skórę. Chroni ją bowiem przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Regularne przyjmowanie witaminy C może zatem nie tylko podnieść naszą odporność, ale i uchronić nas przed rozwojem wielu groźnych chorób przewlekłych. Doustna suplementacja elektrolitów zalecana jest codziennie. Jeśli chodzi natomiast o wykonywanie dożylnych wlewów witaminy C, wystarczy powtarzać je 2-3 razy w tygodniu, do osiągnięcia zamierzonego efektu. Instytut witaminowy oferuje wiele rozwiązań dla osób odczuwających skutki niedoboru substancji odżywczych. Przed przystąpieniem do suplementacji dożylnej sugerujemy konsultację lekarską. Dzięki niej możliwe będzie szczegółowe określenie potrzeb pacjenta oraz jego oczekiwań. Czas trwania jednorazowego wlewu wynosi około 40 minut. Częstotliwość ich wykonywania zależy od wyników późniejszych badań laboratoryjnych krwi. Dzięki nim dowiemy się, kiedy organizm osiągnął zadowalający poziom wysycenia witaminą C.
Niedobór a przedawkowanie
Na niedobór witaminy C szczególnie narażone są osoby prowadzące nieregularny, a więc i niezdrowy tryb życia. Brak zbilansowanej diety, aktywności fizycznej oraz używki przyczyniają się do nadmiernej utraty środków odżywczych z organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy występuje w przypadku infekcji wirusowych, stanów zapalnych, zabiegów i operacji, a także dolegliwości stawowych, astmy, alergii i w ciąży. Niedobór witaminy C oprócz poważnych konsekwencji zdrowotnych wywołuje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Są to przede wszystkim: uczucie znużenia i senność, spadek odporności, brak apetytu, bóle reumatyczne, nadmiernie długie gojenie ran.
Stosowanie dożylnej suplementacji witaminy C, zwłaszcza w dużych dawkach, powinno odbywać się pod czujnym okiem personelu medycznego. Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do wykonania wlewu dożylnego z tą witaminą są: kamica nerkowa pacjenta oraz choroby metaboliczne. Ponieważ witamina C zakwasza mocz, jej wzmożona suplementacja naraża pacjenta na wystąpienie lub nasilenie objawów schorzeń nerek. Dzięki temu, że wydalana jest z moczem, jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. W rzadkich przypadkach nadmierna jej podaż do organizmu może wywołać biegunkę. Doustnie nie jesteśmy w stanie przyjąć tak dużej dawki, jaką gwarantuje nam kroplówka witaminowa.
Przed decyzją o skorzystaniu z zabiegu należy jednak uprzedzić specjalistę o wszelkich dolegliwościach.
Umów się na zabieg!